Перші кроки до Бога

Урок 5 Чи є вихід із хаосу цього світу

Ви колись запитували себе, яким буде кінець нашої планети? Чого ми можемо чекати від майбутнього, що насувається на нас так невблаганно та швидко? На зорі третього тисячоліття мільйони людей охоплені занепокоєнням, невпевненістю і страхом в очікуванні того, що може принести наступне століття. Чи загрожує він загибеллю нашому світу, чи ми стоїмо на порозі нової ери розвитку людства?
Цей урок пропонує відповіді на найглибші та найнагальніші питання сучасності. В його основі лежить найнадійніше джерело інформації – Свята Біблія.
У суспільстві немає стабільності, молодь втратила моральні орієнтири. Щорічно тисячі молодих людей кінчають життя самогубством, хоча багато хто з них живе в заможних сім’ях, матеріальними цінностями вони забезпечені, але внутрішній духовний світ у них дуже мізерний.
Політики більше не є господарями становища. Невпевненість, обман, насильство всякого роду, розбиті сім’ї, страх, розчарування і багато іншого стало частиною нашого повсякденного життя. Все це не бачення чи жахливий сон, але гірка дійсність.
Мільйони людей у ​​Європі та США живуть у страху перед атомною війною.
Дехто запитав Альберта Ейнштейна, що він думає про те, яка зброя буде застосовуватися в передбачуваній третій світовій війні. Він відповів: “Я не знаю”. Трохи згодом він додав, що точно знає, що використовуватиметься у четвертій світовій війні: “Каміння, тому що після третьої світової війни на землі нічого не залишиться”.
В арсеналах різних країн є достатньо ядерної зброї, щоб 80 разів знищити нашу планету. Біблійне пророцтво каже, що наприкінці часу люди будуть сповнені страху: «Люди будуть подихати від страху та очікування [лих], що прийдуть на всесвіт, бо сили небесні захитаються» Лук. 21,26. Чи справді буде всесвітня руйнація?
Чи близький кінець світу, і чи існує надія на спасіння?

  1. Чи буде знищено світ ядерною війною? Дан. 2,34.44.45.
    Ні. Ісус Христос втрутиться у справи людей Своїм другим пришестям.
    Як ми вже досліджували це питання в уроці 3, кінець цього світу настане не тому, що буде ядерна війна чи щось подібне. Біблійні пророцтва попереджають нас, що це буде особлива подія – пришестя Ісуса Христа на нашу землю. Цю звістку надії люди знали ще з давніх-давен.
    Енох, сьомий від Адама, вже проголошував цю істину: «Про них пророкував і Енох, сьомий від Адама, говорячи: «Ось, іде Господь із темрями святих Ангелів Своїх — створити суд над усіма і викрити всіх між ними безбожних у всіх справах, які зробило їхнє безбожність, і в усіх жорстоких словах, які вимовляли на Нього безбожні грішники» Юд.1,14-15. Про Його друге пришестя в Писаннях згадується близько 2500 разів.
    Надія на визволення
    Після гріхопадіння людини було дано обіцянку про пришестя Спасителя. Протягом 4000 років люди чекали на виконання цієї обітниці, і сьогодні звістка звучить: “Він йде”. Більше 300 біблійних пророцтв про Його перше пришестя у всіх деталях виповнилося з математичною точністю. Це вселяє в нас впевненість у тому, що й інші пророцтва, які стосуються другого пришестя Ісуса Христа, так само здійсняться!
  2. Що обіцяв Ісус Христос? Іван. 14,1-3.
    Він прийде знову, щоб забрати нас із Собою.
    І зараз звістка звучить: “Він прийде”. Ця прекрасна обіцянка має незабаром здійснитися. Як ми вже розглянули на минулому уроці, ознаки повернення Христа виповнюються у нас на очах. 2010 рік вже названий роком катастроф, тому що за перші його п’ять місяців сталася така кількість катастроф, така кількість людських жертв, що це просто шокувало все людство. Як приклад, близько 300 000 жертв землетрусу на Гаїті. Тому, спостерігаючи за подіями, що відбуваються, ми переконуємося в швидкому поверненні Ісуса Христа. Однак це пришестя буде нести в собі спасіння тільки для тих, хто прийняв Ісуса Христа як свого Спасителя і повірив у Нього: «А тим, що прийняли Його, віруючим в Його ім’я, дав владу бути чадами Божими» Іван.1,12.
    Ісус – це єдиний шлях та вирішення проблем. Ніхто не приходить до Батька, тільки через Нього. Багатьом мільйонам людей важко дійти
    розуміння того, що вирішення всіх їхніх проблем — це Христос. Люди плачуть без Бога. Вони ведуть боротьбу власними силами, використовують людські методи для подолання труднощів та відчувають, що чим активніше борються, тим більше занурюються у труднощі. Сьогодні є порушені будинки, скалічені долі, розбиті серця та зруйновані життя. Люди всюди шукають вихід, шукають і не знаходять його. А тим часом Він, Христос, з розкритими обіймами чекає, просить і вірить у тебе, дорогий друже!
    Прийми Ісуса Христа, і ти будеш серед тих, хто з радістю зустрічатиме Господа під час Його повернення на землю.
  3. Як цю звістку розглядали мільйони християн у всі віки? Тіт. 2,13.
    Як блаженну надію.
    Один місіонер, який живе в Аргентині, якось розповів, що перед відправленням до Європи в місіонерську подорож його 4-річна дочка запитала:
    – “Тату, коли ти повернешся назад?” На це запитання він відповів:
    – “Коли дозріють вишні”.
    То була зима, і дерева стояли голі. Маленька дівчинка виходила в садок щодня, щоб перевірити, чи не з’явилися квіти на деревах.
    Якось дерева почали цвісти, і невдовзі після цього з’явилися плоди. Щоразу, коли мала помічала зміни, вона йшла в будинок і захоплено розповідала своїй матері. І, нарешті, вишні почали встигати.
    -“Тато їде! Тато їде! оголосила дівчинка. Нарешті приїхав батько, і як тільки він увійшов до будинку, малеча повела його до саду. Це було знаменням його повернення, і вона була впевнена, що обіцянка виповниться.
  4. Навіщо повернеться Христос?
    а. Евр.9,28. Врятувати тих, хто чекав на нього.
    б. Іс.35,4-6. Покласти край людським стражданням.
    в. Філ.3,20-21. Зробити нас громадянами найкращого світу.
    м. Пс.95,13. Судитиме людство.
    д. 2Фес.1,7-9. Знищити безбожних людей і зло.
    Як Він прийде?
    Ми повинні знати не лише ознаки пришестя Ісуса Христа, а й те, як Він прийде вдруге. Це важливо для того, щоб не бути ошуканим підробкою диявола, який намагатиметься імітувати повернення Господа.
  5. Як Він прийде? Деян.1, 9-11.
    Так само, як Він піднявся на небо — в людському образі.
    Той, Хто виявив доброту до грішників, співчуття до скорботних, доброту та ніжність до дітей. Хто завжди думав про інших і ніколи про Себе; Той, хто стояв за справедливість, наполегливо стверджував істину, викривав лицемірів, кидав виклик тиранам та ієрархії; Той, Хто заспокоював море, виганяв бісів і воскресив мертвих; Найдобріший. Наймилостивіша, Найрозумніша Людина, яка будь-коли жила на землі, — повернеться знову на цю землю, увінчану славою і честю. Прийде, щоб утвердити Своє царство справедливості, миру та любові. Прийде, щоб царювати вічно.
  6. Чи був воскреслий Христос бачимо і відчутний? Іоан.20,27. (Лук.24, 36-40).
    Так. Він сказав: «Осягніть Мене і розгляньте; бо дух плоті й кісток не має, як ви бачите в Мене».
    Однією з найбільш урочистих і грандіозних істин, відкритих у Біблії, є істина про Друге пришестя Христа для завершення великої справи спасіння. Для мандрівного народу Божого, приреченого на довгі поневіряння «в країні і тіні смертної», обітниця про Друге пришестя Того, Хто є «воскресіння і життя» і Хто знову збере додому Своїх вигнаних дітей, є дорогоцінною та радісною надією. Вчення про Друге пришестя є, по суті, основною думкою Святого Письма.
  7. Як Він прийде? Мтф.24,30.
    З силою та славою.
    Христос переможець, Він повернеться, щоб розділити Свою славу з тими, хто живе тут на землі, прийняв Його жертву і примирився з Богом. У цьому не може бути жодного сумніву. Його кінцева перемога цілком забезпечена. Він – майбутній Переможець. І оскільки це – незаперечний факт, то голос пророцтва протягом усіх століть закликав до всіх боязких і страждаючих душею: «Зміцніть ослаблі руки, і затвердіть коліна тремтячі; скажіть боязким душею: будьте тверді, не бійтеся; ось Бог ваш, прийде помста, відплата Божа; Він прийде і врятує вас» Іс.35, 3.-4.
  8. Чи багато хто побачить Його? Отк.1,7. (Мтф.24, 26.27).
    Побачить Його всяке око.
    Пришестя Ісуса Христа покладе край боротьбі між добром і злом, що триває такий тривалий час. Якби Він не прийшов, зло б залишилося без покарання, а добро без нагороди. Найкращі і найблагородніші прагнення виявились би марними. Некорисною була б жертва тих, хто вмирав за справу свого Господа.
  9. Хто супроводжуватиме Ісуса? Мтф.25,31.
    Усі Його ангели.
    На цьому закінчиться історія спасіння і Бог буде задоволений. Тепер від надлишку, щедрості та нескінченності Своєї Бог поведе народ Свій від одного пізнання до іншого. Там врятовані будуть вічно дивуватися, і міркувати над правосуддям, мудрістю та безмежною любов’ю Творця та Спасителя. Життя, що виходить від Бога, безперешкодно потече крізь увесь визволений витвір. Усюди панує згода, мир та свобода. Це означає виконання глибокого людського сподівання. Це означає справжнє неминуще щастя.
    З такою перспективою на майбутнє віруюча людина черпає силу та бадьорість переносити життя з її недосконалістю та тлінністю. Нехай світові проблеми будуть все більш тяжкими, а страждання і потреби кожної людини дедалі більшими, але погляд, спрямований на добрий кінець, дарує справжню радість і внутрішній світ.
  10. Чи прийде Він тільки видимим чином? 1Фес.4,16.
    Ми також почуємо Його.
    Всіх дітей Божих у всі часи цікавило друге пришестя Ісуса, але ніколи воно не було таким актуальним, як сьогодні, коли воно дійсне при дверях. Чудово мати милість належати Ісусу, і неважливо, чи спіткає дитя Господа смерть, яка переведе його на вічний берег, чи прийде Сам Господь життя Ісус Христос і захопить Свою церкву, всіх одночасно. Для пильнуючого віруючого це буде великим днем ​​перемоги. Це буде справді великим, остаточним порятунком.
    Що станеться під час Його пришестя?
    Відповідь на це питання має важливе значення, тому що вже неодноразово призначалися дати пришестя Христа, але, як ми вже знаємо, це був обман. Щоб мати впевненість і не наражати себе на небезпеку впасти в оману, ми повинні досліджувати події, які відбуватимуться під час пришестя Христа!
  11. Що станеться з тими, хто помер у вірі у Христа? 1Фес.4,15.16.
    Вони воскреснуть і будуть захоплені хмарами.
    Друге пришестя Христа і воскресіння з мертвих – це незбагненні діяння Бога. Як це станеться, ми не можемо ніколи осягнути. Але така обітниця Божа, і ми маємо покластися на Його вірність. Довіра до Бога виявляється у тому, що ми віримо, що Він може (Євр. 11,19; Дії 26,8) воскресати і воскресить (1 Кор.15, 20-28).
    Розповідають, що навіть Вольтер, філософ, який вороже ставився до християнства, одного разу в розмові з однією жінкою, яка не вірила у воскресіння з мертвих, зізнався: «Мадам… воскресіння з мертвих — це найлегша справа. Коли Бог одного разу вже створив людину, невже Він не може пробудити її до життя вдруге?
  12. Що станеться з нашими хворими та тлінними тілами? 1Кор.15,51-53.
    Вони будуть перетворені на безсмертя.
    Напевно, ви запитували себе: чому ж потрібно, щоб при поверненні Христа зруйнувався цей світ? Ви пам’ятаєте про всесвітній катаклізм, описаний автором Одкровення? «І небо зникло, звившись як сувій; і всяка гора та острів рушили з своїх місць» Об’явл.6,14. Петро говорить ще ось про що: «Прийде ж день Господній, як тати вночі, і тоді небеса з шумом минають, стихії ж, розгорівшись, руйнуються, земля, і всі справи на ній згорять» 2 Петр.3,10.
    Все це означає глобальну катастрофу, проте залишається питання: «Чому?» Тому що світ, який знайде Ісус після повернення, не буде досконалим, таким, яким Він його передав людям у саду Едему. Бог дав нам чудовий світ, а ми перетворили його на гігантське сміттєзвалище. Він створив щасливих і гармонійних людей, а ми перетворилися на шалені машини, що пожирають задоволення. Ось чому необхідно, щоб до моменту Його повернення все було зруйновано, щоб Він міг створити все заново.
    І такою буде нова земля, описана апостолом Іваном, — без болю, смутку, хвороб та смерті. Там не буде страждання і не справедливості, тому що вони є результатом гріха, який вчиняє людина. Ось чому Бог закликає нас вже сьогодні прийти до Ісуса, щоб Він допоміг нам позбутися гріха і примиритися з Небесним Батьком! Чи зробив ти, любий друже, цей найважливіший крок у своєму житті?
  13. Що в розпачі вигукують безбожні люди, коли прийде Христос? Вiдкр.6,15-16.
    Гори та каміння впадете на нас.
    На нещастя, мільйони людей відмовляються слідувати вказаним шляхом, бо їм здається, що зусилля, які вони роблять, марні, і вважають, що неможливо виконати всі приписи, необхідні для того, щоб потрапити в обіцяне Царство.
    Люди так думали завжди. Одного разу Ісус зібрав Своїх учнів і сказав їм: «Нехай серце ваше не бентежиться; віруйте в Бога і віруйте в Мене. У домі Мого Отця обителів багато; а якби не так, Я сказав би вам: «Я йду приготувати вам місце». І коли піду і приготую вам місце, прийду знову і візьму вас до Себе, щоб і ви були, де Я» (Ін.14,1-3).
    Хіба можлива інша обіцянка, яка надихає людей, які переживають прикрощі цього життя? Хіба не повинно було воно спонукати учнів підбадьоритися і прославляти ім’я Боже?
  14. А що вигукнуть праведні і як вони почуватимуться? Іс.25,9.
    Ось наш Бог. На нього сподівалися ми, і Він спас нас.
    Пророк Ісая каже, що на цій землі викуплені «будуватимуть будинки і мешкатимуть у них, і садитимуть виноградники і є плоди їхні. Не будуватимуть, щоб інший жив, не будуть насаджувати, щоб інший їв». Іс.65,21-22
    . Прийде до кінця боротьба між працею та капіталом. Не буде більше експлуатації людини людиною, соціальних класів, відмінностей у купівельній спроможності людей. Настане також кінець насильству: «Вовк і ягня будуть пастися разом, і лев, як віл, їстиме солому… вони не будуть завдавати зла і шкоди на всій святій горі Моїй, говорить Господь» (ст. 25).
    Це кінець усього і початок вічного життя. Одкровення завершує розповідь розповіддю про остаточну перемогу Ісуса, про Його викуплені,
    і про повне викорінення гріха. Всі, хто вирішив наслідувати Христа, увійдуть до Його обителі.
    Висновок
  15. Як прийде великий Господній день? 2Пет.3,10.
    Несподівано, як злодій уночі.
    Зло не може продовжуватися вічно. Гріх не може тріумфувати. Люцифер не може шкодити дітям Божим. Повинен наступити останній момент, коли Ісус погляне на Свого Батька і скаже: «Отче, Я закінчив те, що Ти Мені доручив зробити для людини. Я був на землі і помер на хресті на Голгофі, щоб урятувати його. Потім Я направив Святого Духа, щоб Він продовжував закликати до нього. Як бачиш, багато хто прийняв запрошення, і їхнє життя змінилося, вони стали новими людьми, придатними для вічного життя. Ті, хто побажав прийняти це запрошення, зробили це. Настав час покінчити з історією гріха».
    Ви поранені, залишені всіма і живете у смутку? Ви відчуваєте себе відкинутим і вважаєте себе жертвою свавілля? Тоді йдіть до Христа, тому що Ісус хоче вилікувати ваші недуги і підготувати вас для життя вічного!
  16. Яка порада дає Він нам? Мтф.24, 42.44.
    Пильнуйте і будьте готові. Тому що о котрій годині не думаєте, прийде Син Людський.
    Сьогодні великий день ухвалення рішення. Тому Ісус закінчує Своє служіння для людства запрошенням: «І Дух і наречена кажуть: Прийди! І той, хто чує, нехай скаже: прийди! Хто хоче прийти, і бажаючий нехай бере воду життя задарма» Об’явл.22,17.
    Один турист поїхав до Італії. Він мав сприятливу можливість відвідати чудову віллу Ареконаті поблизу озера Комер. Він був прийнятий керуючим, який показав йому чудовий будинок і запросив пройтися чудовим садом. Коли відвідувач запитав його про власника вілли, людина сказала йому, що він працює тут уже 25 років, і бачив господаря лише чотири рази, і востаннє — 12 років тому.
    Турист був здивований і запитав, чи він отримує листи від власника, і людина відповіла, що ні.
  • “Так з ким же ви маєте справу,” – спитав здивований гість.
  • “З однією людиною з Мілана, яка ніколи не приїжджає сюди” – Потім він додав, що більшість часу він буває один, тому що рідко сюди приходять відвідувачі.
    Відвідувач був дуже здивований і сказав управителю:
  • “Але ви міститье все в такому ідеальному порядку, ніби ваш господар приїде завтра”
  • “Сьогодні, синьйоре. Мій пан може приїхати сьогодні, – смиренно відповів чоловік. Ми також маємо бути готовими до приходу Ісуса Христа сьогодні, зараз!
    Христос повернеться на пошуки вірних Йому
    Цього дня, мій друже, ніхто більше не зможе ні втрачати, ні рятувати. Книги закриються, і Христос повернеться на землю, щоб стягнути дітей Своїх. «Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй та всі святі Ангели з Ним, тоді сяде на престолі слави Своєї, і зберуться перед Ним усі народи; і відокремить одних від інших, як пастир відокремлює овець від козлів; і поставить овець праворуч Свою, а козлів ліворуч. Тоді Цар скаже тим, хто з правого боку Його: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, успадкуйте Царство, приготоване вам від створення світу…»» Мф.25,31—34.
    Ви можете увійти до цієї групи. Ідіть до Ісуса і віддайте Йому все своє минуле. Принесіть Йому всі рани, які завдало вам життя. Принесіть Йому свої недуги, боротьбу, свої страждання. Омийте одяг у Крові Ісуса Христа і готуйтеся до вічного життя поруч із Ним.